ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες κρασιού στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και το 2008 φτιάξαμε το δικό μας οινοποιείο πιστοποιημένο βιολογικά από τη Βιοελλάς με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και στη συνέχεια το 2011 προχωρήσαμε σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη σκεπή του κτιρίου οινοποίησης (πράσινη ενέργεια ). Οι πρώτες φιάλες διατέθηκαν στην αγορά στα τέλη του 2005.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

 • Κτήριο οινοποίησης με ειδικό χώρο εμφιάλωσης.
 • Κτήριο με ισόγειο υποδοχής – γευσιγνωσίας και πώλησης των κρασιών μας, ειδών συσκευασίας αξεσουάρ και τοπικών  προϊόντων. Όροφος με γραφεία και  υπόγεια κάβα.
 • Κτήριο αποθήκευσης ειδών οινοποιίας.
 • Κτήριο αποθήκευσης αγροτικών μηχανημάτων και υλικών.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο ανοξείδωτο μηχανολογικό εξοπλισμό, εκραγιστήριο, πνευματικό πιεστήριο ανοικτού τύπου, δεξαμενές οινοποίησης και αποθήκευσης μικρής χωρητικότητας οι οποίες παρακολουθούνται με ηλεκτρονικό σύστημα διατήρησης κατάλληλων θερμοκρασιών ανά δεξαμενή, αντλίες μεταφοράς σταφυλοπολτού, μούστου και οίνου, φίλτρα, αναδευτήρες κτλ. Τα κρασιά εμφιαλώνονται με σύγχρονες εμφιαλωτικές και ταπωτικές μηχανές.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Heading title icon

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βρίσκεται στα Εξαμίλια, σε περιοχή τοπικού Κορινθιακού οίνου, καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιείται από τη Βιοελλάς, καθώς και με τις πατροπαράδοτες τεχνικές της βιοδυναμικής με χρήση ενεργών μικροοργανισμών. Κατά την διάρκεια του τρύγου τα σταφύλια τοποθετούνται σε ιδιόκτητο φορτηγό ψυγείο, στη συνέχεια μεταφέρονται στο οινοποιείο και παραμένουν σε ψύξη μέχρι την οινοποίηση τους.

Το έδαφος της περιοχής προσφέρει φυσική αποστράγγιση, κάτι που συμβάλλει στην υψηλή ποιότητα παραγωγής κρασιού, αφού το μητρικό πέτρωμα των εδαφών αυτών είναι ασβεστόλιθος, το οποίο δίνει αργιλλοπηλώδες έδαφος με μεγάλη ικανότητα συγκράτησης νερού.

Η ποιότητα και η τυπικότητα των κρασιών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άριστη ποιότητα των σταφυλιών των αμπελώνων μας, από τα οποία παρασκευάζονται. Ομολογουμένως, η υψηλή ποιότητα των σταφυλιών μας είναι αποτέλεσμα-μεταξύ άλλων-των ιδανικών για την αμπελοκαλλιέργεια εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στα Εξαμίλια Κορινθίας. Οι μαλακοί, υγροί χειμώνες και τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια καθώς και η άφθονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με τους καλοκαιρινούς βοριάδες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αύξησης και ωρίμανσης των σταφυλιών, αποτελούν τις ευνοϊκότερες κλιματικές συνθήκες για την ποιοτική απόδοση των αμπελώνων μας.

Στόχος όλων των εφαρμοσμένων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Είναι φυτεμένος γραμμικά σε απόσταση 1,20 έως 1,70 μέτρων επί της γραμμής και 2,50 μεταξύ των γραμμών εφοδιασμένος με σύστημα άρδευσης. Η πυκνότητα φύτευσης είναι περίπου 350 πρέμνα ανά στρέμμα. Το κλάδεμα είναι αμφίπλευρο και γίνεται το Φεβρουάριο. Η λίπανση γίνεται με βιολογική κοπριά, και το παραγόμενο κομπόστ του κτήματος. Η αντιμετώπιση των εχθρών του αμπελώνα γίνεται με θειάφι, χαλκό και βάκιλο. Ο τρύγος ξεκινά στα τέλη Ιουλίου με το chardonnay και τελειώνει τέλη Σεπτεμβρίου με τον ροδίτη.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Heading title icon

Από τις πιο διαδεδομένες Ελληνικές ποικιλίες, πολύ ζωηρή, ιδιαίτερα παραγωγική αλλά και ευαίσθητη στον περονόσπορο. Σταφύλια μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Η ρόγα είναι σφαιρική, μετρίου μεγέθους με νόστιμη παχιά σάρκα και με φλοιό λευκοπράσινο, ρόδινο ή ερυθρορόδινο. Καλλιεργείται σε μορφή παραδοσιακού κυπέλλου αλλά και σε σχήμα αμφίπλευρου γραμμοειδούς, τα φύλλα του είναι μεγάλα, τρίλοβα και σπανίως πεντάλοβα με βαθύ πράσινο χρώμα. Τρύγος ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας από μέσα Σεπτεμβρίου έως αρχές Οκτωβρίου. Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και χαμηλές αποδόσεις δίνει αξιόλογα κρασιά με ισορροπημένη αλκοόλη και οξύτητα, πλούσια γεύση και καλό άρωμα.

Δίχως αμφιβολία, ένας από τους άρχοντες των λευκών ποικιλιών. Ποικιλία πολύ ζωηρή, εύκολα προσαρμόσιμη σε κάθε περιοχή με σταφύλια μικρού μεγέθους με ρόγα μικρή και στρογγυλή με φλοιό κιτρινοπράσινο. Ωριμάζει πρώιμα και έχει ευαισθησία στο ωίδιο.  Το chardonnay αποτελεί  ένα σημαντικό συστατικό των αφρωδών οίνων σε όλο τον κόσμο και είναι από τα λίγα λευκά κρασιά που επιδέχονται παλαίωση.

Ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, ευαίσθητη στις ασθένειες. Σταφύλια μετρίου μεγέθους με ρόγα κυλινδροκωνική φλοιό ερυθρωπό. Τρύγος μέσα Σεπτεμβρίου. Είναι μια από τις λίγες ποικιλίες που οινοποιούνται και παράλληλα καταναλώνονται ως επιτραπέζιες γιατί έχει νόστιμο σταφύλι, έτοιμο να σαγηνεύσει με το άρωμα του, αλλά και να συμμετάσχει σε ερυθρά ροζέ και γλυκά κρασιά. Οι οίνοι που παράγονται από Μοσχάτο Αμβούργου αποτελούν κατηγορία από μόνοι τους κυρίως για τον αρωματικό τους χαρακτήρα και μπορούν ν’ ανοίξουν τις κλειστές πόρτες των ερυθρών κρασιών σε νέους καταναλωτές.

Η ποικιλία Αγιωργίτικο είναι μια από τις ποιό εκλεκτές και πλούσιες σε χρώμα Ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών. Η προέλευση της είναι από τη Νεμέα γνωστή και σαν μαύρο ή μαυρούδι Νεμέας. Είναι φυτό ζωηρό και εξαιρετικά παραγωγικό, με σταφύλια μετρίου μεγέθους  πυκνόρογο με ρώγες σφαιρικές μετρίου μεγέθους, σάρκα μαλακή, φλοιό παχύ με χρώμα κυανόμαυρο. Τα ποιο κατάλληλα σχήματα μόρφωσης είναι το κυπελλοειδές και το αμφίπλευρο γραμμικό. Παρουσιάζει ευαισθησία στον περονόσπορο, στο ωίδιο, στο μολυσματικό εκφυλισμό, στη ξηρασία και στους παγετούς.

Το cabernet sauvignon είναι ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών που δίδει ερυθρά κρασιά γνωστά για τον ατίθασο χαρακτήρα τους, αλλά και για τη μοναδική δυνατότητα παλαίωσης που διαθέτουν. Ποικιλία σχετικά όψιμη με σταφύλια μικρού μεγέθους ρόγα σφαιρική  με παχύ και ανθεκτικό φλοιό που την προστατεύει από τις συνηθέστερες ασθένειες, με χρώμα ερυθρό και με υψηλά επίπεδα χρωστικών και τανινών. Ωριμάζει στα τέλη  του Σεπτεμβρίου.

ΣΤΕΛΕΧΗ

Heading title icon
 • Ηλίας Ρέντας
 • Λήδα Πλακουδάκη
  • Βίκυ Τρωιάνου

 

  Η Βίκυ Τρωιάνου είναι απόφοιτος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα των οινολογικών αναλύσεων αποκτώντας σημαντική εμπειρία. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην συμβουλευτική των οινοποιείων.
 • Γιώργος Κοτσερίδης

Ο Γιώργος Κοτσερίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οινολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι σύμβουλος Οινολόγος – ερευνητής στο Cool Climate Oenology and Viticulture institute στο Οντάριο του Καναδά. Έχει δουλέψει σαν Οινολόγος σε σπουδαίες οινοποιητικές μονάδες , μεταξύ άλλων στα chateau Calon Segur και chateau Petrus στο Bordeaux. Δουλεύει ως σύμβουλος για επιλεγμένα ελληνικά οινοποιεία καθώς και για το Henry of Pelham στο Οντάριο.

 • Νίκος Ορφανός (βοηθός)

Ο Νίκος Ορφανός είναι φοιτητής του τμήματος Οινολογίας – Tεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ Δράμας. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση των οδηγιών του Οινολόγου όσον αφορά την διαδικασία της Οινοποίησης και των διαδικασιών που ακολουθούν μέχρι την εμφιάλωση. Είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση ISO 22000.